LANGUEDOC.CZ - francouzská vína z rodinných vinic
pruh

Marché français, Praha, 14. - 19. 7. 2020

Již tradiční červencová akce Marché français se konala na náměstíčku Na Kampě pod Karlovým mostem. 20 stánků nabízelo nejrůznější lahůdky francouzské gastronomie. Měli jste možnost ochutnat i zakoupit francouzské paštiky, klobásky, šunky, sýry, palačinky sladké i slané, quiche, šneky a další pochoutky. A samozřejmě víno. Člověk jako by se na chvilku do sladké Francie přenesl...

Kdo navštívil náš stánek, mohl ochutnat vína od malých vinařů z regionů Bordeaux, Bourgogne, Languedoc-Roussillon, Val de Loire, Vallée du Rhône včetně Champagne Premier Cru.

Nechyběla vína, která najdete v nejlepších francouzských restauracích včetně těch se třemi Michelinskými hvězdami!

Všem Vám za návštěvu děkujeme.

Váš LANGUEDOC.CZ

Marché  français

Marché français

 

Philippe Gard v Ola Kala 28. 6. 2013

V pátek 28.6.2013 jsme prožili eno-gastronomický večer s jedním z našich nejzajímavějších vinařů – Philippem Gardem z vinařství Coume del Mas, kterého vína najdete v nejlepších francouzských restauracích včetně těch se třemi Michelinskými hvězdami. Sešli jsme se v neméně zajímavém francouzském bistru Ola Kala, které přináší do Prahy nový světový styl – bistronomii – lákavé speciality, stylové interiéry, přátelskou obsluhu a skvělé zážitky. O jeho šéfkuchaří, Radku Kašpárkovi, ještě uslyšíme... Ti, kteří se akce nemohli zúčastnit, si musí počkat na další příležitost. Věříme, že pro ty, kteří večer prožili s námi, to byl stejně nezapomenutelný zážitek, jako pro nás.

Váš LANGUEDOC.CZ

Philippe Gard z vinařství Coume del Mas

Philippe Gard z vinařství Coume del Mas

 

6. ročník poznávání regionu Languedoc-Roussillon 20.-25.5.2012

Již pošesté jsme s partou našich klientů a vinařských nadšenců návštívili největší z vinařských regionů na světě – Languedoc-Roussillon.

Jaro v jižní Francii jsme si užívali plnými doušky. Kromě regionu Roussillon a jeho vinařských krajů Banyuls a Collioure jsme také zavítali do Fitou, prvního vinařského kraje regionu Languedoc, který získal právo označovat svoje vína známkou AOC. Roussillon se přimyká ke Španělsku a klima kromě Středozemního moře ovlivňují také horské masivy Pyrenejí - viz foto. Potkala nás spousta zajímavých a ojedinělých zážitků, nejen eno-gastronomických (snoubení vín s pokrmy převažně katalánské kuchyně v malebných hospůdkách), ale také zhlédnutí přírodních krás i trocha historie (katarský hrad Queribus, pískovcové skály, historické centrum Perpignanu, kouzelný přístav Collioure, terasovité vinice chráněné UNESCO...).

Na shledanou v příštím roce.

Milo Miškay, 29.5.2012

Ubytováni jsme byli pod zámkem Castelnou...

Ubytováni jsme byli pod zámkem Castelnou...

 

Degustace Domaine de Nidoleres v La Bouchée

Ve vyhlášené brněnské restauraci – La Bouchée – se dne 5. 11. 2010 konala degustace vín jednoho z našich nejzajímavějších vinařů – Pierra Escudié z Domaine de Nidoléres (AOC Cotes du Roussillon). Celý večer se nesl v duchu snoubení Pierrových vín se specialitami francouzské kuchyně, které pomáhala připravovat jeho manželka Martine. Ta řídí Auberge de Nidoléres v jižní Francii – malebnou hospůdku zaměřenou na katalánskou kuchyni. Souznění koncentrovaných a kořenitých vín a katalánských lahůdek připravovaných podle starých a osvědčených receptů – to je životní filozofie manželů Escudié.

Večer se vydařil, vína se opravdu líbila. Aby ne, když každý rok získávají Pierrova vína minimálně 90 bodů od renomovaných hodnotitelů. Jedno z jeho vín - La Raphaelle 2006 – bylo v roce 2009 vybráno restaurací El Bulli Ferrana Adrii, která dlouhodobě kralovala žebříčku Michelin i dalším prestižním výběrům a kde se na rezervaci čekalo až dva roky… Stejné víno zařadil špičkový sommelier Andreas Larsson mezi 100 nej vín světa.

Kdo nevěří, ať ochutná nový ročník La Raphaelle 2007 – viz sekce Nabídka…

Milo Miškay, 6.11.2010

Pierre Escudie v La Bouchée

Pierre Escudie v La Bouchée

Restaurace La Bouchée, Brno

Restaurace La Bouchée, Brno

 

Apéritif á la française, Praha, 4. - 6. 6. 2010

Ve dnech 4. - 6. 6. 2010 se na Ovocném trhu v centru Prahy konal 4. ročník úspěšné akce "Apéritif á la française", které se zúčastnilo 21 zemí na celém světě. Počasí bylo jako vymalované a vy jste měli možnost ochutnat a zakoupit nejen vína, ale také sýry, olivy, paštiky, klobásky, džemy a další dobroty francouzské gastronomie. Stovky lidí, domácích i turistů, využily jedinečné možnosti degustací, přímého prodeje a osobních setkání v roztomilé atmosféře typického francouzského tržiště. Z naší nabídky jste mohli ochutnat a zakoupit nové ročníky vín ze Château de la Tuilerie a lahodné sekty z Domaine Rosier. Někteří se nechali nalákat i na přírodně sladká vína z apelací Maury a Muscat de Lunel. Děkujeme vám za stálou přízeň a šíření dobrých zpráv o poctivé a kvalitní práci našich vinařů.

Olga Vincencová, 7.6.2010

Apéritif á la française 2010

Apéritif á la française 2010

 

4. ročník poznávání regionu Languedoc-Roussillon 30.4.-6.5.2010

Již počtvrté parta nadšenců navštívila největší a nejrozmanitější z vinařských regionů na světě – Languedoc-Roussillon v jižní Francii. Podívali jsme se do západního Languedocu a pět dnů a šest nocí kroužili kolem středověkých hradeb Carcassonne.

Původně jsme vyrazili, abychom si užili jihofrancouzské jaro a ochutnali vína z pěti vinařských krajů (vína z apelací AOC Cabardès, Malepère, Minervois, Limoux a Corbières). Současně jsme se těšili na spoustu nových zážitků, nejen eno-gastronomických, ale také na přírodní krásy a trochu historie (středověké hradby Carcassonne a Canal du Midi). A co nás čekalo?

Víno sice teklo proudem, ale plavky nám byly k ničemu, když v úterý 4.5. byla ve městě Carcassonne naměřena maximální denní teplota 2 stupně nad nulou. Více napoví obrázek penzionu Abbaye de Capservy. Nikdo z výletníků neměl s sebou svetr nebo teplou bundu. Proč taky, když v minulých letech se denní teplota pohybovala mezi 20 až 30 stupni.

Příští rok nás čeká výlet do středního Languedocu (vinařské kraje La Clape, Saint Chinian, Faugères a další). Vzhledem k rychle postupujícímu globálnímu ochlazování se bude konat ve druhé polovině května.

Milo Miškay, 5.5.2010

Středověké hradby Carcassonne

Středověké hradby Carcassonne

"jaro" v Abbaye de Capservy 4.5.2010

"jaro" v Abbaye de Capservy 4.5.2010

 

Prague Wine Week + Galadegustace Víno Revue Prague Trophy v Břevnovském klášteře 16.1.2009

V týdnu 12.-18.1.2009 probíhal Prague Wine Week, akce časopisu Víno Revue, do které se zapojilo několik restaurací, barů a vinoték. Milovníci kvalitního vína měli možnost zúčastnit se degustací na různých místech v Praze nebo dokonce ochutnat speciální menu ve vybraných restauracích, samozřejmě s vínem. Vzhledem k tomu, že šlo o 1. ročník, nelze mluvit o masovém zájmu. Ale takové už bývají první krůčky...

Vína z "našeho" regionu, z Languedoc-Roussillonu, jste mohli ochutnat ve vinotéce Vínečko v Praze 7.

Za vyvrcholení a důstojnou tečku se dá považovat galadegustace vín (zejména medailových) ze soutěže Víno Revue Prague Trophy 2008 v Břevnovském klášteře, která se konala v pátek 16.1.2009. V překrásných historických prostorách převzali zástupci dovozců a vinařů ocenění za šampiony, v našem případě za Muscat Sec 2006 z Chateau de Raissac. Diplom předával John Salvi, držitel titulu Master of Wine. Na našeho vítěze jsme náležitě pyšní a těšíme se na další ročník soutěže.

Děkujeme všem, kteří nás v Břevnovském klášteře navštívili a pochvalovali si naše vínka. Věříme, že získáme další medaile, abychom se do roka opět na stejném místě setkali.

Olga Vincencová

Olga Vincencová přebírá ocenění pro šampiona od Master of Wine pana Johna Salviho

Olga Vincencová přebírá ocenění pro šampiona od Master of Wine pana Johna Salviho

 

Domaine de Raissac Muscat Sec 2006 - Champion Víno Revue Prague Trophy 2008

Kdo ještě neochutnal Muscat neboli muškát z regionu Languedoc-Roussillon, ať zkusí šampiona soutěže Víno Revue Prague Trophy 2008 – Muscat Sec 2006 z Château de Raissac. Třetí kolo soutěže zaslouženě vyhrálo tělnaté víno žluto-bílé barvy s velmi příjemným muškátovým aroma s jemnými tóny žlutého ovoce a harmonickou, máslově ovocnou chutí s tóny jižního ovoce.

V tomto regionu najdete výtečné suché (sec) a polosladké (moelleux) muškáty, vyráběné převážně v kategorii Vin de Pays nebo jako stolní vína, a lahodné přírodně sladké muškáty (Vin Doux Naturel) vyráběné v pěti apelacích – AOC Muscat de Frontignan, AOC Muscat de Lunel, AOC Muscat de Mireval, AOC Muscat de Rivesaltes a AOC Muscat de Saint-Jean de Minervois (viz sekci Nabídka). Z muškátu se vyrábí také šumivá vína a setkáte se i s takovu raritou, jako jsou pozdní sběry. Protože takové označení na teplém jihu není povoleno, často nesou poetické názvy, jako například „podzimní sběr“ (Vendange d’Automne) nebo „listopad“ (Novembre).

Všechny zmíněné sladké muškáty se vyrábí z odrůdy Muscat Petits Grains, jedině v apelaci AOC Muscat de Rivesaltes se smí přidávat odrůda Muscat d’Alexandrie. Muscat Petits Grains předává vínům vůně exotického ovoce, máty nebo citrusových plodů, zatímco Muscat d’Alexandrie plnost a vůni přezrálého ovoce.

V listopadu roku 1997 se díky iniciativě několika vinařů, kteří byli přesvědčeni o kvalitě svého prvního muškátu, narodila tradice oslavy příchodu mladého vánočního přírodně sladkého muškátu (Muscat de Noël), vyznačujícího se světlezlatou barvou a jemnou vůní po citrusech, bílých květech a exotickém ovoci. Díky své svěžesti se Muscat de Noël snoubí s celou řadou gastronomických lahůdek od foie gras, přes sýry typu roquefort až po medovníky nebo ovocné dorty.

Milo Miškay, 5.5.2008

Domaine de Raissac - Muscat Petits Grains Sec 2006

Domaine de Raissac - Muscat Petits Grains Sec 2006

 

Vinařské slavnosti - Liberec, Pardubice, Dobřichovice a Mníšek pod Brdy ve dnech 24.8. až 2.9.2007


Děkujeme všem příznivcům vín z jihofrancouzského regionu Languedoc-Roussillon za účast na našich stáncích na vinařských slavnostech, které se uskutečnily na různých místech zemí českých na přelomu srpna a září a na kterých jsme nemohli chybět.

Naše vína jste mohli ochutnat v Pardubicích na Pardubickém festivalu vína ve dnech 24.-25.8., v Liberci na Libereckých dnech vína ve dnech 30.-31.8., na Vinařských slavnostech v Dobřichovicích v sobotu 1.9. a na Festivalu vína v Mníšku pod Brdy v neděli 2.9.2007.

Věříme, že Vás osobitá vína výhradně s deklarovaným původem a převážně od malých vinařů z největšího francouzského vinařského regionu oslovila a budeme se dále setkávat.

Olga Vincencová

Ivo Dvořák na Libereckých dnech vína 2007 vybírá La Raphaelle 2006 z vinic Domaine de Nidolères mezi 10 nejlepších vín

Ivo Dvořák na Libereckých dnech vína 2007 vybírá La Raphaelle 2006 z vinic Domaine de Nidolères mezi 10 nejlepších vín

Jeho Císařská Milost Vladimír Čech ochutnává vína své poddané Oliny Vincencové na Dobřichovických vinařských slavnostech 2007

Jeho Císařská Milost Vladimír Čech ochutnává vína své poddané Oliny Vincencové na Dobřichovických vinařských slavnostech 2007

 

Veletrh Víno & Destiláty 2007


Srdečně děkujeme všem příznivcům vín z regionu Languedoc-Roussillon za návštěvu našeho stánku na veletrhu Víno & Destiláty, který se konal v Praze ve dnech 15.-17.5.2007.

Mohli jste ochutnat nejen krásná vína tichá, ale také šumivá, přírodní polosladká a přírodní sladká vína. Posledně jmenovaná - přírodní sladká vína (francouzsky Vins Doux Naturel, VDN) byla představena v rámci speciální prezentace a těšila se velikému zájmu. Věříme, že apelace pro Vins Doux Naturel jako AOC Muscat de Rivesaltes, AOC Maury, AOC Rivesaltes, AOC Banyuls a AOC Muscat de Frontignan se brzy dostanou do širšího povědomí milovníků vín u nás.

Dokladem toho, že i celebrity milují dobré víno, je moderátor Martin Severa, který si s naší krásnou kolegyní Olinou Vincencovou dlouze povídal nejenom o hladkých a aromaticky bohatých vínech z regionu Languedoc-Roussillon. Oba jsou sice odchovaní na moravských vínech, na která nedají dopustit, ale stejnou měrou milují vína z languedockých vinic, které u nás zastupujeme.

Milo Miškay

Martin Severa a Olina Vincencová

Martin Severa a Olina Vincencová

Vína z regionu Languedoc-Roussillon nechybí ve sklípku Petra Jandy (na snímku s Miloslavem Miškayem na veletrhu Víno & Destiláty 2006)

Vína z regionu Languedoc-Roussillon nechybí ve sklípku Petra Jandy (na snímku s Miloslavem Miškayem na veletrhu Víno & Destiláty 2006)